WordPress trackbacks och pingbacks: Vad är det och hur påverkar det SEO?

WordPress trackbacks och pingbacks: Vad är det och hur påverkar det SEO?

Ett av de beslut du måste fatta när du bygger en webbplats i WordPress är huruvida du vill aktivera eller inaktivera trackbacks och pingbacks. Trackbacks och pingbacks har funnits sedan 2002. Under denna tid har de blivit liktydiga med WordPress-plattformen. Vad exakt är trackbacks och pingbacks och hur påverkar de sökmotoroptimeringen (SEO) på din webbplats?

Vad är trackbacks?

Trackbacks är manuella kommentarsbaserade aviseringar som webbplatser skickar till andra webbplatser när de länkar till dem. Att aktivera trackbacks på din webbplats kommer att göra den berättigad att ta emot dessa kommentarsbaserade aviseringar. En bloggare kan exempelvis länka till din webbplats i ett blogginlägg. Bloggaren kan sedan skicka en trackback till din webbplats och underrätta dig om länken.

Trackbacks är i huvudsak kommentarer. Hellre än att skapas av besökare skapas de dock av webbplatser som länkar till din webbplats. Trackbacks innehåller ett utdrag från den sida som länkar till din webbplats. De innehåller också webbadressen (URL) till respektive sida.

Vad är pingbacks?

Pingbacks är automatiserade kommentarsbaserade meddelanden som webbplatser skickar till andra webbplatser när de länkar till dem. Trackbacks och pingbacks tjänar samma syfte att underrätta webbplatser när de får en länk. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är att trackbacks skickas manuellt, medan pingbacks skickas automatiskt.

Bloggare och andra webbansvariga kan skicka pingbacks automatiskt. För att skicka trackbacks, omvänt, måste de ange webbadressen (URL) till den externa sidan som de länkar till i trackback-fältet i sitt innehållshanteringssystem (CMS). Som nämnts, skickas pingbacks automatiskt. Om en bloggare eller webbansvarig länkar till din webbplats skickar deras CMS automatiskt en pingback.

Pingbacks är också enklare än trackbacks. Medan trackbacks innehåller ett utdrag och URL, innehåller pingbacks bara det senare. En pingback är inget annat än en URL i form av en kommentar. Den innehåller webbadressen till den sida som länkade till din webbplats.

Hur man aktiverar trackbacks och pingbacks

Du kan aktivera trackbacks och pingbacks i avsnittet “Diskussioner” på WordPress instrumentpanel. Den finns gänglig under “Standardinställningar för inlägg.” När man klickar på kryssrutan för trackbacks och pingbacks placeras en bockmarkering i den. Alla dina inlägg, såväl som sidor, kommer nu att ha trackbacks och pingbacks aktiverade. För att inaktivera dessa länkaviseringar, ta bort bockmarkeringen genom att klicka på kryssrutan en gång till.

Alternativt så kan du aktivera trackbacks och pingbacks på enskilda inlägg och sidor. Avsnittet “Diskussioner” på WordPress instrumentpanel är till för inställningar för hela webbplatsen. För att aktivera trackbacks och pingbacks på ett specifikt inlägg eller på en sida, dra upp inlägget eller sidan och klicka på fliken “Inlägg” i den högra kolumnen i Gutenberg-redigeraren. Längst ner på denna flik finns länken “Diskussioner”, som du kan klicka på för att visa en uppsättning nya kommentarsrelaterade alternativ.

Om du använder den gamla redigeraren istället för Gutenberg kan du aktivera trackbacks och pingbacks längst ner på inlägg och sidor.

WordPress erbjuder inte separata inställningar för trackbacks och pingbacks. Du kan exempelvis inte aktivera trackbacks och inaktivera pingbacks. Dessa länkmeddelanden kommer som ett paketavtal. Du kan antingen aktivera dem båda eller inaktivera dem båda.

Hur trackbacks och pingbacks påverkar SEO

Trackbacks och pingbacks är inte strukturella rangordningssignaler, så de kommer inte att omedelbart påverka sökmotorrangordningarna för din webbplats. Icke desto mindre, kan de fortfarande påverka SEO.

Din webbplats kan bli ett mål för skräppost, om den har trackbacks och pingbacks aktiverade. Enligt WPBeginner, länkar cirka 99 procent av alla dessa länkaviseringar. Endast cirka 1 av 100 trackbacks och pingbacks är en berättigat länkavisering. Den överväldigande majoriteten är skräppostförsök för att skydda länkar från webbplatser med trackbacks och pingbacks aktiverade.

Din webbplats kan förlora en del av sin “link juice” med trackbacks och pingbacks aktiverade. De flesta teman är kodade så att de tillämpar nofollow-taggen på alla kommentarslänkar, men vissa av dem gör det inte. Utan nofollow-taggen kommer “link juice” att flöda genom kommentarslänkar. Webbplatser som skickar trackbacks och pingbacks till din webbplats kommer att få en del av denna “link juice”. Som ett resultat kan de rangordnas högre medan din webbplats rangordnas lägre.

Trackbacks och pingbacks anses vara ömsesidiga länkar. Trots allt, är de alla länkaviseringar. En webbplats kan länka till din webbplats, varefter den kan skicka en trackback eller pingback. Trackbacken eller pingbacken kommer att innehålla webbadressen (URL) till den externa sidan. Förutsatt att du publicerar trackbacken eller pingbacken, kommer din webbplats att länka till den externa sidan och den externa sidan kommer att länka till din webbplats.

Ömsesidiga länkar såsom dessa är av mindre värde för SEO. De kan faktiskt skada dina ansträngningar att skydda högre sökmotorrangordningar. Google kallar skapandet av överdrivna ömsesidiga länkar ett länkschema. Om du aktiverar trackbacks och pingbacks på din webbplats, så kommer din webbplats förmodligen att ha många ömsesidiga länkar, vilket kan göra det hett om öronen hos Google.

Ett annat SEO-bekymmer när man aktiverar trackbacks och pingbacks är möjligheten till själv-pingbacks. Själv-pingbacks är pingbacks som webbplatser skapar och skickar till sig själva. Om du länkar till en annan webbplats kommer du automatiskt att skicka en pingback till denna webbplats om den har denna funktion aktiverad. Om du länkar till din egen webbplats kommer du automatiskt att skicka en pingback till din egen webbplats. Igenkänd som en själv-pingback, kommer den att skapa en extra intern länk.

Varje själv-pingback kommer att skapar en intern länk. Tyvärr är dessa interna länkar vanligtvis inte till hjälp för besökare. Pingbacks och själv-pingbacks består endast av en URL; de ger inget sammanhang, så besökarna vet inte ifall de ska klicka på dem eller ej.

Att moderera trackbacks och pingbacks är tidskrävande. Som kommentarer, kommer de vanligtvis att visas i en modereringskö. Din webbplats kommer inte omedelbart att publicera nya trackbacks och pingbacks. Istället kommer nya trackbacks och pingbacks att läggas till i en kö i WordPress instrumentpanel där du måste moderera dem. Du kan godkänna, ta bort eller markera dem som skräppost.

Trackbacks och pingbacks är länkaviseringar som utnyttjar WordPress kommentarssystem. När den är aktiverad kan din webbplats få en kommentarsbaserad avisering när andra webbplatser länkar till den. Trackbacks är manuella länkaviseringar som innehåller ett utdrag och en URL, medan pingbacks är automatiska länkaviseringar som bara innehåller en URL.