Webbyrå i Stockholm som är experter på WordPress

WordPress Trackbacks och Pingbacks: Vad är de och hur påverkar de SEO?

WordPress Trackbacks och Pingbacks: Vad är de och hur påverkar de SEO?

En av de beslut du måste fatta när du bygger en WordPress-webbplats är om du ska aktivera eller inaktivera trackbacks och pingbacks. Trackbacks och pingbacks har funnits sedan 2002. Under den tiden har de blivit synonymt med WordPress-plattformen. Vad är trackbacks och pingbacks egentligen, och hur påverkar de din webbplats sökmotoroptimering (SEO)?

Vad är Trackbacks?

Trackbacks är manuella kommentarsbaserade notifikationer som webbplatser skickar till andra webbplatser när de länkar till dem. Om du aktiverar trackbacks på din webbplats blir den kvalificerad att ta emot dessa kommentarsbaserade notifikationer. En bloggare kan till exempel länka till din webbplats i ett blogginlägg och sedan skicka en trackback till din webbplats för att meddela dig om länken.

Trackbacks är i grunden kommentarer. Istället för att skapas av besökare, skapas de dock av webbplatser som länkar till din sida. Trackbacks innehåller ett utdrag från sidan som länkar till din webbplats samt URL:en till respektive sida.

Vad är Pingbacks?

Pingbacks är automatiska kommentarsbaserade notifikationer som webbplatser skickar till andra webbplatser när de länkar till dem. Trackbacks och pingbacks tjänar samma syfte att meddela webbplatser när de får en länk. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är att trackbacks skickas manuellt, medan pingbacks skickas automatiskt.

Bloggare och andra webbansvariga kan skicka pingbacks automatiskt. För att skicka trackbacks måste de däremot ange URL:en till den externa sidan de länkar till i trackback-fältet i sitt innehållshanteringssystem (CMS). Som nämnts skickas pingbacks automatiskt. Om en bloggare eller webbansvarig länkar till din webbplats, kommer deras CMS automatiskt att skicka en pingback.

Pingbacks är också enklare än trackbacks. Medan trackbacks innehåller ett utdrag och URL, innehåller pingbacks endast det senare. En pingback är inget annat än en URL i form av en kommentar. Den innehåller URL:en till sidan som länkar till din webbplats.

Hur man aktiverar Trackbacks och Pingbacks

Du kan aktivera trackbacks och pingbacks i “Diskussioner”-sektionen i WordPress-dashboarden. Det är tillgängligt under “Standardinställningar för inlägg”. Att klicka i rutan för trackbacks och pingbacks kommer att placera en markering i den. Alla dina inlägg och sidor kommer nu att ha trackbacks och pingbacks aktiverade. För att inaktivera dessa länknotifikationer, ta bort markeringen genom att klicka i rutan en andra gång.

Alternativt kan du aktivera trackbacks och pingbacks på individuella inlägg och sidor. “Diskussioner”-sektionen i WordPress-dashboarden är för webbplatsomfattande inställningar. För att aktivera trackbacks och pingbacks på ett specifikt inlägg eller sida, öppna inlägget eller sidan och klicka på “Inlägg”-fliken i den högra kolumnen i Gutenberg-redigeraren. Längst ner på denna flik finns en “Diskussioner”-länk, som du kan klicka på för att avslöja en uppsättning nya kommentarsrelaterade alternativ.

Om du använder den gamla redigeraren istället för Gutenberg, kan du aktivera trackbacks och pingbacks längst ner på inlägg och sidor.

WordPress erbjuder inte separata inställningar för trackbacks och pingbacks. Du kan till exempel inte aktivera trackbacks och inaktivera pingbacks. Dessa länknotifikationer kommer som ett paket. Du kan antingen aktivera båda, eller inaktivera båda.

Hur Trackbacks och Pingbacks påverkar SEO

Trackbacks och pingbacks är inte organiska rankningssignaler, så de kommer inte direkt att påverka din webbplats sökmotorrankning. Ändå kan de fortfarande påverka SEO.

Din webbplats kan bli ett mål för skräppost om den har trackbacks och pingbacks aktiverade. Enligt WPBeginner är cirka 99 procent av alla dessa länknotifikationer spam. Endast cirka en av 100 trackbacks och pingbacks är en legitim länknotifikation. Den överväldigande majoriteten är spammiga försök att säkra länkar från webbplatser med trackbacks och pingbacks aktiverade.

Din webbplats kan förlora en del av sin länkkraft med trackbacks och pingbacks aktiverade. De flesta teman är kodade så att de tillämpar no-follow-taggen på alla kommentarslänkar, men vissa gör det inte. Utan no-follow-taggen kommer länkkraften att flöda genom kommentarslänkarna. Webbplatser som skickar trackbacks och pingbacks till din sida kommer att få en del av denna länkkraft. Som ett resultat kan de rankas högre medan din sida rankas lägre.

Trackbacks och pingbacks anses vara ömsesidiga länkar. Efter allt är de länknotifikationer. En webbplats kan länka till din sida, varefter den kan skicka en trackback eller pingback. Trackbacken eller pingbacken kommer att innehålla URL:en till den externa sidan. Förutsatt att du publicerar trackbacken eller pingbacken, kommer din webbplats att länka till den externa sidan och den externa sidan kommer att länka till din sida.

Ömsesidiga länkar som dessa har litet SEO-värde. De kan faktiskt skada dina ansträngningar att säkra högre sökmotorrankningar. Google nämner skapandet av överdrivna ömsesidiga länkar som ett länkschema. Om du aktiverar trackbacks och pingbacks på din webbplats, kommer din sida troligtvis att ha många ömsesidiga länkar, vilket kan sätta den i problem med Google.

En annan SEO-bekymmer vid aktivering av trackbacks och pingbacks är potentialen för själv-pingbacks. Själv-pingbacks är pingbacks som webbplatser skapar och skickar till sig själva. Om du länkar till en annan webbplats, kommer du automatiskt att skicka en pingback till den sidan om den har denna funktion aktiverad. Om du länkar till din egen webbplats, kommer du automatiskt att skicka en pingback till din egen sida. Känd som en själv-pingback, kommer den att skapa en extra intern länk.

Varje själv-pingback kommer att skapa en intern länk. Tyvärr är dessa interna länkar vanligtvis inte hjälpsamma för besökare. Pingbacks och själv-pingbacks består endast av en URL; de ger ingen kontext, så besökare vet inte om de bör klicka på dem.

Att moderera trackbacks och pingbacks är tidskrävande. Som kommentarer, kommer de vanligtvis att dyka upp i en moderationskö. Din webbplats kommer inte omedelbart att publicera nya trackbacks och pingbacks. Istället kommer nya trackbacks och pingbacks att läggas till en kö i WordPress-dashboarden där du måste moderera dem. Du kan godkänna, radera eller markera dem som spam.

Trackbacks och pingbacks är länknotifikationer som använder sig av WordPress kommenteringssystem. När de är aktiverade, kan din webbplats få en kommentarsbaserad notifikation när andra webbplatser länkar till den. Trackbacks är manuella länknotifikationer som innehåller ett utdrag och en URL, medan pingbacks är automatiska länknotifikationer som endast innehåller en URL.

Arkiv

Sökord